Твърденията, според които Атанас Скатов е допуснал грешка, довела до смъртта му, бяха опровергани от официални документи. Алпинистът загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под К2.

И в двата смъртни акта – от правителството на автономната област Гилгит Балтистан и болницата в град Скарду, където бе откарано тялото на българина, са категорични, че причината за смъртта е скъсано предпазно въже, предаде “24 часа”.

Веднага след трагедията от фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията, побързаха да обяснят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго.

В документа от болницата в Скарду, се споменава, че тялото на българина е било докарано там в 5 часа следобед на 5 февруари. Скатов е бил с „тежка травма на главата, придружена с много фрактури и сериозна загуба на кръв”.

Твърденията за липса на опит също са твърде пресилени, тъй като той е бил най-опитният от цялата експедиция.

Скатов падна в пропаст от около 220 метра. Въпреки това трекерът му засича движение 10 минути след края на падането, което е продължило над 1 час.

В момента се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави процедурата. Първо трябва да бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите и след това тялото ще бъде освободено.

Атанас Скатов и Боян Петров делят първото място в българския алпинизъм с 10 покорени осемхилядника в кариерата си. Петров изчезна преди три години в опит да покори Шиша Пангма, като неговото тяло така и не бе открито за разлика от това на сливенеца.

Източник: Novavarna.net