Да се научим да живеем с коронавируса, да бъдем по-предпазливи. Разбирам, че 12 000 души звучи стряскащо, но капацитетът на стадион „Васил Левски“ е 44 000 души, т.е. пускаме по-малко от 30% на стадиона. Това заяви спортният министър Красен Кралев във връзка с предстоящия финал за Купата на България по футбол между ЦСКА и „Локомотив Пловдив“, който ще се играе днес, 1 юли, от 19:15 часа.

Кралев подчерта, че на събития на закрито се позволява до 50% капацитет и че щяло да е по-рисково да няма публика, но фенклубовете да се събират в затворени пространства – например в заведения. А как ще се спазва физическата дистанция – било работа на организаторите, т.е. Професионалната футболна лига. „Разбира се, че ще се следи“, обеща Кралев пред Нова телевизия.

12 000 ще могат да присъстват на финала за Купата на България между ЦСКА и „Локомотив“ Пловдив. Това стана ясно след среща на премиера …

На въпрос ще се гонят ли хора, които не спазват предписанията, отговорът беше: „Организацията не е наш ангажимент, на ПФЛ е – те трябва да са ангажирали стюарди, които да следят да се спазват отстоянията“. Но наблегна, че има координация между ПФЛ, МВР и спортното министерство.

Спорният министър призна и, че неспазването на мерките за финала може да доведе до сериозни последствия. И предупреди – ако се случи така, ще се мисли за тотално спиране на феновете от стадиона, но след консултация със здравните власти.
Кралев си пожела „да се възстанови нормалността“, като знаем, че вирусът ще е сред нас още дълго време. Той видя и, че „хората са внимателни, спазват правилата“.
Същевременно, според Кралев било „малко изопачено“, че Спортният тотализатор щял да фалира – имало било опасност, т.е. минало време. Спортният министър отрече, че министерството е вземало повече пари от тотото през годините, защото делът за спорта бил фиксиран – между 17 и 18% годишно.

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 – всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) продължава да е…

Кралев призна и, че около 400 училища в България нямат физкултурен салон, но още тази година щяло да почне да се строят такива салони, в училищата с най-голям капацитет, като за това били отделени 25 млн. лева. Спортният министър се надява салони да почнат да се откриват януари-февруари догодина.
Казусът „Григор Димитров с коронавирус“

Според Кралев, Димитров се е заразил в Сърбия. Спорният министър беше категоричен, че този случай показва нещо много по-важно – как ще се подновят международните състезания, след като държавите са на различно ниво на справяне с епидемията.