УЕФА разглежда три плана, по които да се играят квалификациите за Шампионската лига за сезон 2020/21, пише „Таймс“.

Първият е всички дуели да се решат в един мач на неутрален терен. Вторият – да бъдат изиграни само плейофите. В тях участие ще вземат шампионите на страните, които заемат местата от 11-о до 22-о в ранглистата на УЕФА (т.е. България няма да участва). А третият вариант е груповата фаза на Шампионската лига да бъде съставена от поканени отбори, а критерият за избирането на клубовете ще бъде редовно участие в турнира. Тоест повечето отбори от Балканския полуостров остават с пръст в устата.
Точно заради това президентът на Цървена звезда Звездан Терзич има решение как футболът по нашите географски ширини да стане по-силен, независимо от решението на УЕФА (макар и от Нион да казаха, че все още не са обявили как точно ще протекат квалификациите на Шампионската лига и Лига Европа и кога ще се случи това). Терзич призна, че от евроцентралата искат всички страни, които са между 16-о и 55-о място в ранглистата на УЕФА, да са завършили първенствата си до 20 юли и да уведомят кои ще са техните евроучастници. По план първият кръг на Шампионската лига трябва да се проведе на 28 юли, а вторият – на 11 август. Тук ще се включи и българският шампион Лудогорец, както например и сръбският първенец Цървена звезда. При това положение групите на Шампионската лига ще започнат в началото на октомври.
Това по думите на Терзич, силният човек на „Мала Маракана“, бил план „А“ на УЕФА. План „В“ е съвсем друг – ако по здравословни и организационни обстоятелства първенствата не успеят да приключат до 20 юли, на 3 август ще бъде определен нов срок. План „С“ е свързан с политически решения. Например някои държави не позволяват да се играят мачове на тяхна територия до определени дати. Тогава ще влезе в сила вариантът за мачове на неутрални терени.
И докато Терзич е водил комуникация с висши ръководители на УЕФА, отново е била обсъждана идеята за създаване на Регионална лига – Изток. Тя е по-различна от онази, която искаха да създадат бившите шефове на ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов през 2011 година. Тогава те се бяха ограничили до това да се сформира Балканска лига, докато сега мащабите са далеч по-сериозни.


предишна статияКапитанът на Дунав: Ще оцелеем в Елита!