Димитър Бербатов оповести позицията си в социалните мрежи по повод последните изявления на президента на БФС Борислав Михайлов, който ще бъде негов конкурент за поста на Конгреса на 12 октомври.

„Слушахме интервютата на г-н Борислав Михайлов, в които той сподели свои мисли и виждания за състоянието и ситуацията в българския футбол. Нашите коментари ще направим в няколко поредни дни.

Шестима са кандидатите за президент на БФС на предстоящия извънреден конгрес на 12 октомври. До края на работното време документи са по…

ЧАСТ 1 – КОНГРЕСЪТ

Няма да се спираме на фактологията, която многократно сме споделяли, и очевидното нежелание на сегашното ръководство да свика Конгрес на БФС. В допълнение, г-н Михайлов на няколко пъти сподели своето учудване, затова защо Конгресът трябва да се проведе на 12.10.2021 г.
Защо чрез съда и защо на 12 октомври 2021 г.?
Желанието на клубовете за конгрес бе изразено ясно от 254 клуба, които попълниха и изпратиха декларации за това във формата, изискуема от Устава на БФС и Закона. Тук трябва да добавим и неизвестния досега факт, че още 93 клуба – с телефонни обаждания и мейли, изразиха подкрепа за промяна и искане за конгрес с уговорката, че не биха подкрепили това свое желание с писмени декларации, притеснени от репресия и последващи действия срещу тях от сегашното ръководство на БФС и още повече след спорното решение на Михайлов да бъде върнат на поста. В БФС бяха внесени не всички, а първите пристигнали 189 декларации (напълно достатъчни и доста над необходимите 1/3 от редовните членове на БФС), за да се спазят определени срокове, а и да се експонират поименно колкото може по-малко клубове, желаещи смяната на това ръководство. С напълно несъстоятелни, незаконни и в разрез с Устава на БФС и Закона аргументи, Изпълнителният комитет на футболната централа отхвърли това искане. Единственият начин волята на клубовете да бъде зачетена бе те да се обърнат към съда за свикването на желания от тях конгрес.

Междувременно клубовете бяха притискани да оттеглят своите искания за конгрес и се стигна до намесата на прокуратурата, което доведе до спиране на тази инициатива на ръководителите на зоналните съвети на БФС.

„Налага се да кажем, че 20 дни преди насрочения за 12 октомври конгрес на БФС, ръководителите на българския футбол все още не са обявил…

Пренебрежителното обяснение на Михайлов, че, видите ли, “някаква съдийка” просто ей така, без да мисли и проверява документацията, свикала конгрес за 12 октомври 2021 г., е несериозно и обидно към българския съд. Трябва да се отбележи, че проверката на съда отне около 3 седмици от момента на внасянето на документацията до момента на съдебното решение. Ясно е, че съдът си свърши работата професионално и напълно в унисон с Устава на БФС и Закона.

Ако БФС бе зачело законното искане на клубовете, нямаше Михайлов сега да задава въпроси защо на 12 октомври 2021 г., защо в условията на противоепидемични мерки, защо когато националния отбор играе важен мач, кой ще поеме сега отговорността за здравето на делегатите и т.н.? Конгресът можеше да бъде проведен на 21 септември 2021 г., както беше поискано от клубовете.
Цялата отговорност за създалата се ситуация трябва да тежи на съвестта на БФС и юридическия екип, вървящи против интересите и желанието на своите членове – клубовете.
Трябва да се споменат и фактите около многократните опити на БФС да спре провеждането на насрочения от съда конгрес за 12 октомври 2021 г. – два опита да бъде подведен Софийски градски съд относно общия брой редовни членове на БФС – 551 вместо 531, чрез налагането на обезпечителна мярка “забрана за провеждането на конгреса насрочен за 12.10.2021” в унизителна съдебна процедура на БФС срещу своите членове, писма до Министерството на здравеопазването и РЗИ с искане за забрана за провеждане на конгреса, въпреки ясния регламент, че конгрес на 12 октомври 2021 г. е напълно възможен при спазване на необходимите мерки.

Какво ще се случи на конгреса на 12 октомври 2021 г.?

Един от най-успешните български футболисти Димитър Бербатов официално се кандидатира за президент на Българския футболен съюз на конгре…

Единственото логично нещо, ако този конгрес бъде проведен по честен и прозрачен начин, а не както се е провел последният конгрес през 2018 г., за което бяхме запознати от клубовете по време на нашите срещи с тях, е ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕНО ТОВА РЪКОВОДСТВО и бъде избран един измежду останалите кандидати за президент и предложен от него Изпълнителен комитет. Подкрепата, която Михайлов твърди, че бил получил за 2 дни от над 300 клуба с факсове, е някаква абсолютна измишльотина.

От една страна тази технология, наречена факс, не се използва от години от никого, а и БФС няма номер на факс, обявен на страницата на съюза. На кой факс Михайлов получи подкрепата на 300 клуба може само той да каже. Най-добре е обаче Михайлов да покаже тези 300 факса публично, за да се спре с тази спекулация. От друга страна, нещо аритметиката не излиза. 531 клуба са редовните членове на федерацията, от които искания за конгрес и смяна на ръководството на футболната централа са попълнили 254. Още 93 искат промяна, но се страхуват да изразят това свое желание публично, или общо 347. Остават 184, чието желание не е ясно към момента. Как и от кого Михайлов е получил 300 факса остава загадка за всички. Номерът на факса на Михайлов също е неизвестен.
Екипът на Димитър Бербатов“.
!function(f,b,e,v,n,t,s) {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)}; if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′; n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0]; s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’, ‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘231534010906114’); fbq(‘track’, ‘PageView’);