Пуерторикански професионален боксьор, който е участвал в Олимпийските игри през 2012 г. в Лондон, е обвинен в отвличането и убийството на бременната си любовница. Феликс Вердехо е обвинен в посегателство срещу Кейшла Родригес, както и в това, че след това е изхвърлил тялото й от мост близо до столицата на Пуерто Рико – Сан Хуан. В неделя той се е предал на полицията, след като първоначално е отказал да сътрудничи на разследващите, предава „BBC“.

Убийството предизвика вълна от гневни протести срещу масовите убийства на жени в Пуерто Рико, които са честа практика. През януари островът обяви извънредно положение заради насилието над жени. Според местните правозащитни групи, които се борят за правата на жените в Пуерто Рико, такива престъпления се случват най-малко веднъж седмично, като през изминалата година общият им брой е бил 60 случая.

27-годишният женен боксьор в лека категория е обвинен в отвличане и кражба на кола с цел умишлено умъртвяване на жертвата и неродено й дете. Според материалите по случая Вердехо е удрял Родригес силно в лицето, след което я е завързал и я хвърлил от моста. Извършителят е обяснил също, че е стрелял по нея във водата с пистолет, докато е стоял и я е наблюдавал от моста. Разследващите предполагат обаче, че неназован съучастник е помогнал на Вердехо при извършване на престъплението. Майката на жертвата Кийла Ортис Ривера заяви пред вестник „El Nuevo Día“, че дъщеря й е била бременна с детето на Вердехо, който е женен, както и че той е настоявал тя да направи аборт, за да не навреди това на семейството и кариерата му:

„Казах й да внимава, защото той я заплашваше да направи аборт, тъй като има семейството боксьор е и е публична личност.“

Ривера добави, че последно е говорила с дъщеря си в четвъртък. Убитата Родригес, на 27 години, е познавала спортиста още от тийнейджърските си години и е поддържала активна връзка с него през последните години. В събота трупът и е бил открит в местна лагуна и е идентифицирано чрез зъболекарски данни в неделя, според Института по криминалистика на Пуерто Рико.

Според компанията „Top Rank“, която промотира новини в областта на бокса, и работи с Вердехо от 2012 г., насам той е доста успешен боксьор. Екипът на компанията, която премахна страницата на Вердехо от уебсайта си през уикенда, публикува изявление, в което твърди, че се моли и подкрепя мислено семейството и близките на жертвата.

Извършителят трябва да се яви в съда в понеделник. В неделя стотици недоволни граждани се събраха на мост в близост до мястото, където е намерено тялото на Родригес, за да протестират открито срещу убийствата на жени.

Арестът на Вердехо се случва само дни след като тялото на друга жена – Андреа Руис Костас, е било намерено частично изгорено. През март жертвата е завела дело за насилие срещу партньора си, но съдията по делото е прекратил случая, твърдят местните медии. След смъртта й, партньорът й е обвинен в убийство.

След години обществен натиск от страна на активисти, губернаторът на Пуерто Рико Педро Пиерлуизи обяви извънредно положение в региона заради нарастващото насилие над жени от началото на тази година досега. Издадената разпоредба цели да пренасочи повече ресурси за справяне с насилието, включително мобилно приложение за повикване на спешна помощ и образователна кампания, фокусирана върху насилието, проявено въз основа на половото разделение.