Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

Стойка Кръстева е олимпийска шампионка, след като спечели финала в категория до 51 в боксовия турнир на летните олимпийски игри в Токио. В спора за златото българката се наложи над туркинята Бусе Наз Чакъроглу с пълно съдийско единодушие – 5:0 (30:27, 30:27, 29:28, 30:27, 30:27). Така тя стана първата българка, достигнала до олимпийския боксов връх.

Двубоят стартира предпазливо и с проучване в първите секунди.

Стойка взе центъра на ринга, като с хубави комбинации от десен и ляв прав държа на дистанция съперничката си. Туркинята също показа защо е първа в ранглистата, като успяваше с бързи действия да контрира. По-точните и мощни удари обаче дойдоха именно от ръкавиците на нашето момиче, което не остана незабелязано от съдиите и тя взе първия рунд с 5:0.

Стойка продължи уверено, като доброто начало на срещата й даде допълнително спокойствие. С хладнокръвни действия тя започна да контрира прекрасно опитите на Бусе да води боя. Туркинята усети че губи срещата и се хвърли по-агресивно, което обаче доведе до пробойни в защитата й, а Кръстева използва по прекрасен начин това и с отлично движение избягваше опитите за удари на съперничката си. Стойка завърши страхотно и втората част, за да продължи с аванса в мача, вече при 4:0.

Развой, който позволи на нашето момиче да „плува“ в свои води в третия рунд. Туркинята се нуждаеше от нокдаун, за да обърне нещата. Нещо, което изключително опитната Стойка Кръстева с прекрасна защита и умели контри не допусна да се случи. Тя сграбчи златото и не го изпусна нито за миг!

Така Стойка Кръстева се нареди във вечната слава на българския, световния и олимпийския бокс. Тя донесе първо злато за женския ни бокс в историята. И пета титла за най-мъжкия спорт. Родената в Добрич българка постави името си редом до легенди като Георги Костадинов (Мюнхен 1972), Петър Лесов (Москва 1980), Ивайло Маринов (Сеул 1988) и Даниел Петров (Атланта 1996), които преди нея стъпиха на олимпийския връх.

Това безспорно е най-големият успех в кариерата на Стойка Кръстева. Тя има спечелени още две европейски титли, както и два сребърни медала от световни първенства и още един бронз от континенталната сцена. Освен това е 7-кратна шампионка на България и два пъти носител на Купа „Странджа“.

Представянето й е още по-впечатляващо предвид факта, че в края на 2018 година взе решение да се оттегли от ринга. След почивка и множество проведени разговори с ръководството на федерацията, начело с президента Красимир Инински, Стойка размисли и се завърна на голямата сцена. Направи го по възможно най-впечатляващия начин, за да зарадва цяла България с представянето си в Токио.

loading…

предишна статияСАЩ е олимпийски шампион в баскетбола за четвърти пореден път
Следваща статияБерое – Черно море или любима жертва на пътя на Камбуров към рекорда (ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ)