Катрин Гемкова стана една от първите държавни онлайн шампиони по таекуон-до ITF. Банскалийката спечели титлата при момичета от 14 до 17 години 3,4 гуп (степен на колана) на първенството, провело се през април. Тя един от най-големите ни таланти в таекуон-до ITF. Гемкова е двукратна европейска шампионка. Таекуондистиката ни ликува и със световната титла при девойки старша възраст в дисциплината „спаринг“ на състоялото се в Пловдив, през отминалата година, Световно първенство по таекуон-до ITF. Специално за Boec.bg, тя разказа как е преминал за нея първия държавен онлайн шампионат по таекуон-до ITF, как се подготвя в период на карантина и какво и предстои.

Първо, честита титла!

– Благодаря.

Какво е чувството да си една от първите онлайн шампионки на България по таекуон-до ITF?

– Чувството е уникално! Мога да кажа, че не очаквах да стигна до финала и да победя, но съм много щастлива от резултата и от положения труд, разбира се. Благодаря много на треньора си Николай Кехайов за подкрепата и на Българската федерация по таекуон-до ITF, без която нямаше да се проведе това състезание.

Разкажи ни как премина надпреварата, колко бяха участниците и какъв бе регламента?

– Участниците в целия форум бяха около 250. В моята категория която беше момичета от 14 до 17 години 3,4 гуп (степен на колана) бяхме 6. Аз играх три кръга. Започнахме директно от фазата на 1/4-финалите.

Финалът ли беше най-трудната ти среща в надпреварата?

– Да. Финалът беше най-труден. Противничката ми беше доста добра.

Ти си от малък град като Банско. Имаш ли добри условия за тренировки в града?

– Условията в Банско мога да кажа, че са доста добри. Нашият треньор Николай Кехайов се старае да направи всичко възможно, за да не ни липсва нищо.

Как съумяваш да тренираш в период на карантина заради коронавируса?

– По време на карантината аз не спрях да тренирам, защото не мога да си позволя да излизам от форма. Тренировките си ги провеждах вкъщи на двора.

Как ти се отрази това, че затвориха града ви и всички бяхте в карантиниран период, без право да излизате в рамките на две седмици?

– Двуседмичната карантина над Банско не се отрази добре на никой, според мен. Това да си затворен е доста трудно, особено за спортистите. През това време си намерих доста занимания вкъщи.

Ще ни споделиш ли някои от тях?

– Например боядисване на стените, основно почистване на къщата и изхвърляне на ненужни неща.

Имаш ли представа какво ти предстои от сега нататък в такова несигурно време, в което живеем в момента?

– Аз се мисля, че всичко ще отмине скоро и всеки ще се върне към обичайното си ежедневие. Мен ме очаква Европейско първенство, което силно се надявам да се състои от 16 до 23 август.

Какви са целите ти там, ако се осъществи първенството ?

– Винаги се боря за първото място.