Снимка: БФБорба

9 от най-добрите родни борци стигнаха финалите в 23-то издание на турнира „Петко Сираков – Иван Илиев“ за мъже и жени до 23 години в зала „Диана“ в столицата, информират от Българската федерация по борба. Схватките ще продължат днес от 10:00 часа изцяло в онлайн среда.

Българският финал оформиха Киро Михов и Октай Хасан при 79-килограмовите на свободния стил. Двамата ще се срещнат за втори път, след като вече премериха сили в групите заради малкия брой участници, едва седем. Тогава Михов загуби с 2:9 и сега съвсем резонно ще търси реванш.

Още 3-ма наши състезатели в свободния стил стигнаха до битките за титлите, които са утре от 17:00 часа. Рухан Расим, шампион на България, постигна две победи в категория до 61 килограма и в решителния сблъсък ще спори с Хамза Арсамерзуев от Франция.

Димитър Ангелов пък записа една от най-бързите победи на турнира, като за 42 секунди тушира израелеца Хорвиц, а в оспорван полуфинал се наложи над македонеца Вейсели Фати с 10:9. И за титлата утре среща Тобиас Портман от Швейцария.

А Ивайло Нанчев се справи с призьора от световни и европейски първенства Иван Стефанов, като губеше с 10:9, но постигна туш. И утре ще излезе срещу Реджеп Хаджари от Македония.

При класиците Илия Мустаков и Янис Никифри ще повторят сблъсъка си от групите, спечелен от французина с 8:4. Във финала нашето момче ще гони реванш.

Шампионки при девойките са Александрина Кашинова тушира в решителната схватка Назифе Таир от клуба на Станка Златева в категория до 55 килограма. Християна Николова обаче загуби от Деница Тодор от Румъния с 0:4 и остана със сребро.

За призовите места и в трите стила спорят 163 състезатели от 10 страни, а срещите бяха изгледани от президента на федерацията Христо Маринов, Николай Гергов – член на управителния съвет на федерацията, както и от Валентин Райчев, генерален секретар.