Бизнесменът Васил Божков и Георги Попов прехвърлят акциите на футболния клуб „Левски“ на премиера Бойко Борисов. Това става ясно от официална позиция, изпратена до медиите, от „Нове Холдинг“.

„След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:
“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му. 
Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов“, се казва в позицията на Божков и Попов.
„След като премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце. 

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции“, считат още досегашните собственици на клуба.
„Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува, е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

„Днес Борисов се разграничи от Горанов. Вярно, за ДДС, но се разграничи, пише адвокат Грета Ганева.
Утре Божков щял да прехвърля акции…

Премиерът Бойко Борисов
Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за усилията и изключителния професионализъм през последната година.
Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци“.
Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 09:00 ч. в Министерски съвет“, завършва позицията, изпратена от „Нове Холдинг“.
Така Васил Божков, който притежава 87% от акциите на футболния „Левски“, няма да ги предаде на баскетболния треньор Константин Папазов, каквито информации се появиха по-рано.

Акциите за прехвърляне на собствеността на контролния пакет акции на ПФК „Левски“ пристигнаха днес, 12 май, на територията …

Първа реакция
В ефира на сутрешния блок на bTV Тити Папазов каза, че е малко изненадат, защото според него „Левски“ не трябва да бъде политизиран. Не съм запознат с Търговския закон, но това да се случи – трябва да има желание и от двете страни, счита Папазов. Той заяви, че не знае дали, първо, Борисов има право като министър-председател да вземе акциите. Папазов коментира, че вярва в каузата „Левски“. По думите на треньора става дума за политическа игра, която не трябва да бъде свързвана с отбора, но според Папазов всеки собственик има право да вземе своето решение.
Константин Папазов каза, че е единственият, който вярва и има визия за бъдещето на „Левски“.
В крайна сметка се оказа, че физическият преносител на акциите на „Левски“, който отиде да ги даде на Бойко Борисов, е журналистът Сашо Диков!
Темата продължава и в тези материали.