Снимка: levski.bg

Днес се навършват 45 години от паметния 1/4-финал на Левски в турнира за купата на УЕФА с „Барселона“ (5:4). Ето какво написаха „сините“ на официалния си сайт:

Един двубой, останал в историята и превърнал се в символ на великото поколение от 70-те. Символ на мъжеството, майсторството и магията. Емблема на онези велики артисти на терена, които обединяваха хиляди и превръщаха играта в послание и начин на живот.

1976 – 2021. 45 г. от мача „Левски“ – „Барселона“ 5:4

Мигове от 70-те:

– 1976 г. „Левски“ – Барселона 5:4. Най-посетеният мач в историята – 70 000 зрители

– Най-значимото присъствие на „сините“ в турнирите – годините между 1975-а и 1979-а

– Два поредни четвъртфинала в КНК и УЕФА

– Отстранени силни съперници от Германия, Португалия, Полша, Холандия, Гърция.

– Благодарение на „Левски“ в София гостуват „Барселона“, „Реал“, „Атлетико“, „Аякс“, „Милан“…

– Двубоят в София ще се помни завинаги с визитата на великия Йохан Кройф

– Голмайстори за „сините“ са Павел Панов (8′ и 90′ от дузпа), Йордан Йорданов (10′ и 87′) и Емил Спасов (47′). Треньор e Иван Вуцов. В състава на „сините“ блестят: На вратата Стефан Стайков, по фланговете Стефан Аладжов и Ники Грънчаров, в центъра на отбраната Кирил Ивков и Иван Тишански. Култовата шестица Стефан Павлов – Фифи Перото, бързият като вятъра и също толкова виртуозно техничен Воин Войнов, човекът на големите мачове – Данчо Йорданов- Пиката, незабравимият таран Кирчо Миланов, виртуозът Павел Панов и прохождащият в големия футбол бъдещ огромен любимец Емил Спасов. Тези имена са влезли завинаги в храма на „синия“ клуб.