Василена Йорданова е спортист №1 на Перник за 2019 година. Отличието й бе връчено от зам.-кмета на община Перник Стефан Кръстев на стилна церемония в театралния салон на Двореца на културата. За забележителните си постижения през годината тя беше класирана на челното място в специална анкета, в която участваха местни журналисти и представители на спортните клубове. Василена Йорданова е почетен гражданин на Перник и състезател по таекуондо ITF и кикбокс в СК „Василена – Перник“, световен шампион по Таекуон- до  и трета на световното първенство за жени по кикбокс за 2019 г.

Ето и останалите състезатели в топ 10 на пернишкия спорт според получените гласове:
2. Айк Мнацканян – състезател по борба класически стил в СК „Миньор“
3. Мартин Тодоров – състезател по мотокрос в „М6 Yamaha racing team“
4. Михаела Стоянова – състезател по тенис на маса в СКТМ „Металик“
5. Константин Симеонов – състезател по таекуондо ITF в СК „Калоян – Ладимекс“
6. Иван Георгиев – състезател по таекуондо ITF и кикбокс в „Тайгър тийм“
7. Даяна Андонова – състезател по джудо в СК „Кракра“
8. Далия Райчева – състезател по бокс в СБК „Миньор“.
9. Станислав Кирилов – състезател по ръгби в отбора на „Валяците“
10. Жана Огнянова – състезател по бокс в СБК „Перник Ладимекс“.
За отбор на годината бе избран женският отбор на СКТМ „Металик“ – шампион на елитната „А“ група жени. Треньор №1 на 2019 г. е Радослав Василев . За най-добре представил се ученически отбор призът грабна женският баскетболен отбор на ГПЧЕ „Симеон Радев“.
На тържествената церемония бяха удостоени още и ФК „Миньор“ с юбилеен плакет за принос в развитието на футбола в Перник и по повод 100- годишнината на най-популярния и масов спорт,както и Ръгби и футбол клуб „Валяците“  по повод 60 – годишния юбилей на отбора, спечелил над 30 шампионски титли от национални първенства и купи.