Снимка: БФБорба

Българските състезателки Мария Оряшкова и София Георгиева взеха сребърни медали на турнира по плажна борба в Рим, съобщиха от родната федерация. Оряшкова грабна медала само седмица, след като спечели световната титла на плажно самбо. В категория над 70 кг тя постигна две победи, а на финала отстъпи пред италианката Енрика Риналди с 1:3.

София Георгиева (до 70 кг) също взе сребро. Тя направи най-много срещи – 6, взе 5 победи, а на финала отстъпи пред именитата украинката Алина Стадник (Украйна), световна и двукратна европейска шампионка, с туш за 20 секунди. Останалите ни представители не успяха да стигнат до призовите места, като при мъжете България бе с младежки състав.

„Много силно, много атрактивно състезание, на което имаше много срещи с неочакван резултат“, каза треньорът Димитър Кумчев, който е и първият абсолютен световен шампион по плажна борба от Обзор 2009. Той допълни:

„Имаше голям интерес, турнирът беше силен, с участието на състезатели от над 15 страни – САЩ, Русия, Иран, Пакистан, Румъния, Турция, Гърция, Украйна Азербайджан… Нашите момичета също бяха много стабилни. На Мария Оряшкова много малко не й стигна да вземе титлата, ситуацията беше такава, малшанс. Всъщност най-сложното в тази дисциплина е да свикнеш с пясъка. Срещата е в рамките на 3 минути и понякога се развива много бързо, но и много бавно. Борбата е до 3 точки, успехът може да дойде и с туш, като трябва да повалиш съперника директно по гръб.“

Призьорите получиха и премии, победителите взеха по 1000 евро, а сребърните медалисти по 500 евро, съобщиха още от родната федерация.

loading…

предишна статияСпартак (Пл) отнесе Янтра за трета поредна победа