Българският бокс взима двама олимпийски шампиони от световната сила в този спорт – Куба! Новината потвърди президентът на родната федерация Красимир Инински пред “Меридиан Мач”. Става въпрос за Хавиер Ибанес (кат. до 56 кг) и Йордан Ернандес (над 91 кг).
Те са младежки олимпийски шампиони от Нанджин 2014, а същата година печелят и световните титли за тогавашната си възраст. И понеже няма нищо случай, двамата стъпват на планетарния връх в София – в зала “Арена Армеец” през април 2014-та. Златните им медали са единствените отличия за кубинзите в столицата ни. Само те печелят титли за родината си и в Нанджин на Младежките олимпийски игри. Любопитното е, че на финала в Китай Ибанес бие нашия Душко Благовестов. Българинът отстъпва на кубинеца и на полуфинала на световното за младежи в София.
Асовете от Куба, които са родени през 1996 година, от няколко месеца се готвят с националния ни отбор по бокс и чакат български паспорти. Процедурата по издаването им е задвижена. Фавиер и Йордан имат документи за пребиваване в страната. Ибанес е в коронната си категория – до 56 кг, докато Ернандес вече е при свръхтежките. В момента най-добрите българи в категориите на двамата са единият от братята на 6-кратния еврошампион Даниел Асенов – Боян, и Петър Белберов. Последният е носител на най-престижния роден приз – “Купа Странджа” за 2018 г, а също така е бронзов медалист от европейското в Самаков през 2015-а.
Председателят на българската федерация по бокс Красимир Инински отбеляза, че включването на двамата кубинци се е отразило изключително положително на националния отбор.


предишна статияБъдещето на Златан в Милан зависи от това на Малдини